Kategorier
brok mac tech

Den Digitale Signatur varetages af amatører

Jeg har i en årrække haft en Digital Signatur, som jeg først og fremmest bruger til at tilgå min E-boks med, men jeg har altid synes at hele systemet omkring den var omstændigt og besværligt. I de år jeg arbejdede hos TDC, husker jeg også at det var rigtig besværligt at implementere Digital Signatur på websitet, hvilket egentlig er lidt ironisk, for i de år var det TDC, der var ansvarlige for Digital Signatur.

Da jeg for et par år siden skiftede til Mac, opstod der en hel stribe problemer i forbindelse med installeringen af Digital Signatur, men det lykkedes – omend den kun virker i Firefox og ikke i Safari. Selvom jeg skulle åbne den i Safari for at installere den… Besværligt og omstændigt.

I disse tider er det DanID der håndterer Digital Signatur, og de gør det altså ikke meget bedre – faktisk er afløseren for Digital Signatur, kaldet NemID, blevet forsinket i flere omgange. Idag fik jeg en mail fra DanID om fornyelse af min Digital Signatur (en fornyelse, der altså er nødvendig fordi de ikke er klar med NemID).. I mailen står der:

Skal du ikke bruge den gamle signatur kan du slette den ved at trykke på Start-knappen, vælge menupunktet Digital Signatur og trykke på Slet Signatur.

Start-knappen? Undskyld mig, men sådan en har mit styresystem ikke! Hvor svært kan det være for en organisation at forstå, at ikke alle mennesker i kongeriget Danmark sidder på en Windows-maskine? Bevares, der er over 90% af danskerne, der bruger Windows, men hvad med resten? Og når man snakker om et system der bruges til offentlige og samfundsmæssige ting (såsom SKAT), så burde det altså være lige nemt og tilgængeligt uanset styresystem/browser.

Jeg er naturligvis ikke den eneste, der har oplevet Digital Signatur oplevelsen som problematisk:

Konklusion: Suk, Suk, Suk…

3 kommentarer til “Den Digitale Signatur varetages af amatører”

Har i så mange år været vant til at virksomheder og det offentlige anser Windows som de-facto standard at jeg til stadighed bliver positivt overrasket når det så rent faktisk fungerer for ‘os andre’. Sørgeligt, men sandt.

Men for satan hvor er jeg træt af at banker osv. insisterer på at deres løsninger skal være baseret på custom java applets, nøglefiler, kodegeneratordimser (der præcis ikke passer i en pung), og andet gejl der gør livet besværligt, istedet for at bruge standard værktøjer som SSL og GPG.

Hvorfor er det mit dankort (der er ret nemt at hugge) kan authentificeres med en 4 cifret kode, når min netbank kræver en kode og en fircifret pinkode til et lille stykke hardware der så genererer endnu en kode som respons på en challenge?

Personligt mener jeg at Digital Signatur er smart, især til Firefox på Mac. Der har jeg ikke noget bøvl med at skulle huske komplicerede koder eller skulle bruge tid på at logge ind og logge ud. Næ nej det er slet ikke nødvendigt fordi jeg er altid logget ind. Så er jeg automatisk logget ind i e-boks og på Skats hjemmeside. Borger.dk ved også hvem jeg er og jeg kan betjene mig selv helt uden at skulle bevise, at det nu også er mig der sidder ved computeren.

Lukket for kommentarer.