Kategorier
brok design tech

Apple: kongen af brugergrænsefladen?

Det synes de selv og deres kultmedlemmer brugere ihvertfald.

Lige for tiden er de helt oppe at ringe over iPhonen der kom på markedet i fredags, og forståeligt nok, for den ser da rigtig lækker ud. Så kan det selvfølgelig være ligemeget at den ikke har 3G eller evnen til at sende MMS‘er. Eller at en touchscreen lynhurtigt bliver fedtet til og at man ikke kan bruge iPhonen uden at kigge på den 100% af tiden. Men den ser sgu lækker ud, og med nogle rettelser/tilføjelser ville den være lige i øjet – ikke at jeg selv ville købe den, for min et år gamle Sony Ericsson W810i kan nærmest det samme rent funktionsmæssigt. Anyways: brugergrænsefladen på iPhonen er revolutionerende, og hatten af for at de skubber til konventionerne og sprænger rammerne, og så må tiden vise om de er på rette spor eller ej.

I forbindelse med udgivelsen af iPhone har Apple også redesignet deres website, og her faldt jeg over hvad jeg vil kalde en bommert:
Apples specielle select box

For brugere af Apples eget styresystem vil denne dropdown-box (i fagsprog: select) virke helt normal, men for os på Windows ser den altså helt anderledes ud end andre dropdowns, der ellers gør præcis det samme, og det er forvirrende for mange brugere. Det sjove er at hvis man kommer ind på siden med en Internet Explorer, så ser siden sådan her ud:
Normal select box

Apple har altså brugt timer på at “hacke” sig igennem noget CSS, så Firefox-brugere på andre platforme end Mac OS, kan få et uvant element ind på vores side – et element som ikke er genkendeligt og dermed sværere at bruge. Jeg siger ikke at det er raketvidenskab at bruge den, blot at det ikke virker naturligt, hvilket alt andet lige må betyde en forringelse af brugerens oplevelse. Hvad er der i vejen med at bruge styresystemets standard-elementer, som brugerne er vant til? Bevares, jeg har selv været i mange (=utallige) situationer, hvor jeg har bandet et af de elementer langt væk, men for brugeren betyder genkendelighed rigtig meget, og her er altså en af de grænser, som jeg ikke mener Apple skulle have forsøgt at skubbe til.

Er Apple kongen af brugergrænsefladen? Ikke i min bog, men de laver nogle fandens flotte ting. De får/tager måske lidt for meget kredit for det, men det er et helt andet blog-indlæg.

2 kommentarer til “Apple: kongen af brugergrænsefladen?”

Hej Du,
I-Phone kan godt sende SMS. Har lige kigget paa en idag. Den er laekker, men meget meget tung.
Kirsten har besluttet sig for at det er den hun vil have naar hun maa faa en mobil telefon (naar hun er 14)!!

Lukket for kommentarer.