Kategorier
kimblim.dk tech

Jagten på en højere Pagerank

Google er som bekendt den mest dominerende søgemaskine på nettet, og alle der har en hjemmeside gør alt hvad de kan for at få en høj placering hos Google. Dette gælder selvfølgelig også mig, selvom antallet af besøgende på min side ikke er forfærdelig vigtigt, så er det som om at det er cool på en eller anden nørde-agtig måde, at ens side bliver fundet ved så mange søgninger som muligt.

Dette sker på flere forskellige måder, men Google har først og fremmest en pagerank, som vel nærmest kan sammenlignes med Coca-cola’s hemmelige formel, idet der ikke er nogen (udover firmaet selv), der ved hvordan de regner Pagerank’en ud. Pagerank er et tal imellem 0 og 10, jo højere jo bedre, og min pagerank på forsiden af kimblim.dk er pt. på et sølle 3-tal. Går man på en af undersiderne for mine wordpress plugins, så er pagerank’en på et respektabelt 5-tal. 5 er selvfølgelig ikke særlig højt relativt set, men hvis man kigger på nogle store danske hjemmesider, så ser et 5-tal faktisk ikke så slemt ud:

  • Jubii har pagerank 7
  • TDC har ligeledes pagerank 7
  • TV2 er nede på et 6-tal
  • DR er også på 6

Og sammenlignet med dem, så kan jeg da godt forstå at jeg kun har et 3-tal på min hjemmeside. Men! Hvad jeg ikke fatter er at nogle af mine venner og kolleger har højere pagerank en jeg har:

Det der gør det uforståeligt for mig er at normalt er der visse ting man regner for at være med til at forbedre ens pagerank, og det er bl.a. ting som:

  • Hvor lang tid man har haft domænet
  • Hvor mange indgående links man har (altså hvor mange der linker til en)
  • Om koden er struktureret og semantisk korrekt
  • Om man har læsevenlige url’er og titler på sin side
  • Om siden bliver opdateret ofte

Jeg vil tro at både Mobo og Kenne har haft deres domæne længere tid end jeg har, imens jeg ved med sikkerhed at kimblim.dk er ældre end Sahls domæne.
Jeg ved med sikkerhed at jeg har flere indgående links end nogle af de andre – se selv: kimblim.dk, bork.dk, kogler.dk og kenne.dk. Såvidt jeg har hørt tæller det også positivt hvis de sider der linker til en, selv har høj pagerank, men det er ikke noget jeg er 100% sikker på.
Alle fire sider er pænt struktureret og pænt kodet, så der burde ikke være noget der gav det store udslag der. Alle fire sider har også pæne titler, men Kennes site har ikke pæne url’er.
Af de fire sider bliver min opdateret oftest, så der burde jeg måske have en lille fordel.

Jeg er sikker på at der er en god grund til at mine venners sider har højere pagerank end jeg har, men er der ikke en der kan fortælle mig hvad?

13 kommentarer til “Jagten på en højere Pagerank”

Andre væsentlige faktorer er i øvrigt også:

* Hvilket indhold, der er på siden
Hvis der er få, der skriver om MythTV installationer i forhold til hvor mange der skriver om WordPress eller lignende, så er det “relativt nemmere” at få mere i page rank.

I øvrigt tror jeg også, at du skal tænke på kombinationer i de faktorer, som du har
identificeret:
“Hvor lang tid man har haft domænet”
og
“Om siden bliver opdateret ofte”

Findes også i en fælles kombo, der hedder “hvor lang tid indholdet har været på sitet og om det (generelt) vedligeholdes”.

En blog som din får “straf point” i kraft af bloggens natur – der kommer ofte posts, men når en post først er der, vedligeholdes den som sådan ikke.

Husk så lige, at PR ændres fra måned til måned (hvis ikke kvartal til kvartal). På “mindre personlige sites”, ville jeg som udgangspunkt ikke forvente at en PR ændrede sig mere end et point op eller ned hver halve år.

Der findes ret detaljerede forklaringer på hvordan pagerank funggerer, se f.eks. http://www.iprcom.com/papers/pagerank/ (første hit på google ved at søge på “pagerank formula” 🙂 ), men det er ikke så nemt at gøre noget ved.

Hjertet af formularen er en sammentælling af pagerank divideret med mængden af links der går væk fra sitet, på de sider der linker til dig, ganget med en faktor som Googles forskere har sat til 0,85 (efter lang tids test åbenbart). Et umiddelbart bud på hvordan du kan forbedre din pagerank, er derfor at få et link på nogle af de sites der har en høj pagerank, og gerne et sted hvor der ikke er voldsomt mange andre links.

Som Mahler var inde på, er det dog nok en kombination af det hele, så selve sitet og indholdet skal naturligvis også være relevant 😉

Det var måske ikke det mest optimale at poste et link til et outdated plugin som jeg gjorde tidligere… men det det drejer sig om, er at få vist titlen på sine indlæg før bloggens navn. Det kan gøres ved f.eks. at udskifte title-tagget i sit temas header.php med:

(Husk at fjerne mellemrum efter better-seo-page-title-for-wordpress

Ok….jeg forstår ikke et klap. Det er godt nok nerd-talk det her!! Men meget fedt egentlig. Som et helt andet sprog på et sprog man forstår???????

Får mig til at tænke på Kaj og Andrea og Bamses Billedbogs Grynnøffer.(forlæns og baglæns)

Hej Kim Blim,

Jeg kæmper også med min pagerank – og søger lige nu bredt for at opsamle så mange forskellige erfaringer, tips og gode råd som muligt.

– Og efter at have læst om dine tanker mht. din pagerank på 3 (i april 2006), er jeg nysgerrig efter hvad du har gjort siden? For nu er din rank så vidt jeg kan se røget en tand op til 4!

De bedste hilsener
Mette
webdesigner, http://www.webnestor.dk

Jeg synes også det er svært at holde sin pagerank, min side bliver for det meste fundet, men så lige for et par dage siden er min pagerank 0, det betyder at alt det trafik jeg fik engang til http://www.tmv.dk er væk. Lidt træls, men det er selvfølgelig problemet ved at det næsten kun er google folk bruger, så man bliver meget sårbar overfor disse ændringer.

Lukket for kommentarer.