Kategorier
tech

iTunes

Da jeg for nogle måneder siden fik en ny computer, besluttede jeg mig for at give iTunes chancen og se om den kunne afløse min faste mp3-afspiller siden 1999, WinAmp.

Der var flere årsager til at jeg gerne ville prøve iTunes, men den primære er at jeg har en ekstern harddisk med indbygget iTunes-server, og det betyder at jeg kan have al min musik liggende på den, og afspille den direkte i iTunes uden at skulle åbne den og tilføje musikken til en playliste. En anden grund er at jeg gerne vil købe noget musik i ny og næ, og iTunes har jo en indbygget butik, hvor musikken kan købes til nogenlunde rimelige priser.

Nu har jeg så haft iTunes kørende et stykke tid, og jeg må indrømme, at jeg synes der er visse ting ved programmet, der ikke helt holder…

Interfacet
Interfacet, som jo ellers plejer at være Apples helt store kæphest, er ikke helt så godt som det burde være. F.eks. mangler jeg en hel del genvejstaster, bl.a. til at slå shuffle til/fra, men især til at hoppe op i søgefeltet. Måske findes de genvejstaster, men jeg har ikke kunne finde dem nogen steder… Apropos søgefeltet, så irriterer det mig grusomt, at når jeg har 300 sange på en playliste og hurtigt vil hoppe til en af dem, at jeg ikke kan søge på den, derefter dobbeltklikke på nummeret og at jeg så hopper tilbage i playlist-mode. Næ nej, for søgefunktionen her virker nærmere som et filter, hvilket vil sige, at når jeg søger på f.eks. “You know my name“, så er det den eneste sang der bliver spillet på repeat. Der var WinAmp noget smartere med ctrl+j funktionen, der gjorde at man bare hoppede hen til det nummer i playlisten, og derefter bare fortsatte…

Filformatet
Når man køber en sang på iTunes, kommer den ned i et latterligt, kopibeskyttet format. Jeg kan godt forstå at filerne skal kopibeskyttes, men jeg vil gerne selv have lov til at vælge på hvilken afspiller, jeg vil spille min musik, og det er tilfældigvis IKKE en iPod. Beklager Apple, men iPod er noget lort, og jeg foretrækker min W810i. Heldigvis har jeg fundet et lille program (QTFairUse), der gør at jeg kan fjerne kopisikringen, og derefter konvertere filen til mp3-format, så jeg kan afspille den hvor som helst det passer mig. Ja, det er ulovligt, men det vil jeg skide højt og flot på – jeg har betalt for musikken, og kopisikringen er brudt i “god tro”, nemlig så jeg kan spille det stykke musik, som jeg ejer. Jeg tvivler iøvrigt meget stærkt på at min gode ven Kisser vil sagsøge mig for, at jeg har brudt kopisikringen på det album, jeg har købt med det band, han spiller i, The Fashion.

Recommendations
Når iTunes’ butik efterhånden begynder at lære en at kende, kommer den med forslag til hvad man kan købe næste gang – lidt som en ekspedient i den lokale Fona måske vil anbefale noget Soundgarden eller Rage Against The Machine, når man har købt Audioslave. Det er sgu da skidesmart! Bortset fra at forslagene ofte er helt tåbeligt, og nu hvor jeg har købt AudioslavesRevelations“-album, så mener iTunes at jeg skal købe…
dårligt forslag
What? Evanescence? Det ligger sgu da ret langt fra Audioslave, hvis du spørger mig! Jeg har iøvrigt også købt Jens Unmacks fremragende single, “Coke Lovebirds“, og den mener iTunes åbenbart ligger ret tæt på Thomas Helmig:
dårligt forslag igen
Igen, de to sangere og deres musik er ikke ret tæt beslægtede i min bog..

Nu hvor jeg har sagt alt det negative, så må jeg også sige noget positivt: iTunes’ cover flow visualisering er intet mindre end noget af det flotteste jeg nogensinde har set i en applikation. Til gengæld er det så også bare eye-candy, og det er altså ikke helt lige så vigtigt som f.eks. genvejstaster…

7 kommentarer til “iTunes”

Genvejstaster… Ja verden var nu bedre dengang med WordPerfect 😉

Sjovt nok synes jeg pga mine mange år med mac, at Apple er rimeligt godt med med genvejstaster generelt. Jeg farer ustandseligt ind til skærmen derhjemme og trykker Æble-L i iTunes for at se hvad det nu er den spiller, hvis den står på shuffle, og det ikke lige er noget jeg genkender. Har ikke tænkt over at der mangler nogen. Men det gør der nok..

Cover Flow tilfredsstiller den dér “Jeg bladrer lige i mine LP’er – nåh ja den er også god” intuitive måde at vælge musik på. Det synes jeg aldrig rigtig man fik med filnavne på en liste.
Fuldskærmsvisning i den nye iTunes er også god. Så slipper man for det dér (efterhånden noget slidte) metal look.

Men velkommen på holdet da!

Mvh
JAKOB
– der er ret glad for sin ret nye røde iPod mini, og kom forbi din blog i en lille hyggesurf/inspirationstime midt på dagen.

Jeg kan faktisk ikke præcis huske hvor jeg købte den, men jeg mener til gengæld at den er på tilbud i Computer City for tiden…

Den står på edbpriser til lidt over 1700, men computercity har den til 1500.. det er dog uden selve harddiskene, så den er lidt pebret. Til gengæld kører den jo RAID, så jeg har backup af alle mine mediefiler, plus at den har indbygget iTunes server og FTP server.

Deres recommendations er formentlig baseret på andres købsmønstre, som Amazons ‘Customers who bought this item also bought’.

Hvis det er tilfældet, er der ikke noget egentligt genre-/stil-mæssigt link mellem de albums de anbefaler … kun erfaringer fra andres indkøb, hvor (i)rationelle de end måtte være.

Men er Revelations-albummet godt?
Deres første album var kanon, men der var lidt for meget Chris Cornell over deres andet (out of exile).

Kim som jeg har prøvet at forklare dig, så kræver iTunes, at man bruger programmet på dets egne præmisser.
Du kan ikke bruge det som om iTunes er Mac versionen af WinAmp.

Det du kalder en playliste er jo library/biblioteket og skal, som navnet antyder, ikke forståes som en playliste, medmindre man vil spille ALLE ens sange ud i én køre.

Jeg ved godt, at du har slettet party shuffle/fest miks, men på trods af navnet, så er det klart den nemmeste måde, at gøre det du ønsker på.
iTunes spiller dine sange blandet, og du kan til enhver tid gå ind i library og finde et nummer, højreklikke og vælge “play next in party shuffle”.

Derudover har iTunes smart playlists, som giver WinAmp så meget baghjul, at det slet ikke er sjovt.
Jeg har eks. en “grund shuffle”, det er en smart playliste, med alle sange med mere end én stjerne i karakter*, som ikke er instrumentaler, som ikke er under 1:30 i længde og som ikke er soundtrack eller andre ting jeg har liggende, men ikke gider høre almindeligvis.

Der hvor det bliver rigtig smart er så, at jeg kan vælge dén playliste som udgangspunkt for nye, er dermed let lave en “hip hop” og “ikke hip hop” playliste.

OG den af mine selvopdaterende playlister jeg så lige har lyst til at lytte på, kan jeg vælge i partyshuffle.

At der så burde være shortcuts til de funktioner, er en anden sag.

* og tilmed spiller den de numre, der IKKE har en karakter, så jeg kan altså løbende give stjerner til de numre, jeg får serveret. Og især kan jeg give dumpekarakter til dem jeg ikke gider høre.

Lukket for kommentarer.