Kategorier
ITU tech

Tekstbehandling

Jeg har reelt set ikke brugt tekstbehandlingsprogrammer til noget, siden jeg afleverede min Større Skriftlige OpgaveHandelsskolen i 1995, og dengang sad jeg med en DOS-version af WordPerfect, som var datidens dominerende program indenfor genren. Der er sket rigtig meget på feltet siden da, og som de fleste nok ved har Microsoft Word forlængst taget teten, og er vel nærmest blevet de-facto standarden.

Godt nok har jeg da brugt Word en hel masse gange, men som regel bare til at skrive et hurtigt brev, som jeg alligevel skulle printe og underskrive, og derfor har jeg stort set kun brugt to eller tre af de mest gængse funktionaliteter i programmet, nemlig højre-justering af tekst, fremhævning af tekst (fed eller kursiv) og valg af skrifttype.

Men! Nu hvor jeg er begyndt på ITU og vi stort set har en aflevering hver uge som skal være i Word-format, har jeg genopdaget tekstbehandlingen og alle de styrker som den faktisk besidder – og rigtig mange af jer ved ganske sikkert alt det her, men for mig er det altså nyt:

Indholdsfortegnelse:
Hvis man bruger de standard formatteringsmuligheder, der er i programmet, f.eks. “Header 1”, “Header 2”, “Default” osv., så kan man i starten af sit dokument indsætte en indholdsfortegnelse, som automatisk bliver opdateret. Jeg kan huske hvordan jeg i tidernes morgen sad og indsatte indholdsfortegnelsen manuelt, iøvrigt med dertil hørende punktummer indtil sidenummeret ude i højre side, så for mig er det her et kæmpe teknologisk fremskridt!

Fodnoter:
Man kan indsætte fodnoter, som automatisk bliver nummeret og som automatisk lægger sig i bunden af den side, hvor man referer til den. Det er sgu da smart! Ihvertfald i forhold til den metode, som jeg brugte i 1995, hvor jeg indsatte dem manuelt og måtte flytte linjerne i dokumentet efterfølgende, så fodnoten lå på den rigtige side. Måske var funktionaliteten allerede eksisterende dengang, men nu er den tydelig og nem at bruge.

Øvrigt:
Ting som sidenummerering, dokument-version, liste-opstillinger og tabeller er også en ren walk in the park.

Hov, jeg har vist helt glemt at sige at jeg overhovedet ikke bruger Microsoft Word, men derimod Open Office Writer – et program, der kan stort set det samme, inklusiv at åbne og gemme i Words .doc-format. Og som er fuldstændig gratis og kan downloades her.

Et andet alternativ kunne være at bruge Google Docs, som også tillader at flere mennesker retter i samme dokument sideløbende, og som ikke kræver nogen installation af software på din maskine, udover den internet-browser du allerede har.

2 kommentarer til “Tekstbehandling”

Interessant med Openoffice. På sitet er det noget svært at få et overblik over hvad pakken indeholder – er der powerpoint ligende app?

Lukket for kommentarer.