Kategorier
mac tech

Fra Windows til Mac, del 1 af 2

Ja, undskyld at jeg så hurtigt bryder den ellers dejlige stilhed, men jeg har i et stykke tid vidst, at jeg ville skrive to indlæg om mit skifte fra Windows XP til Mac-platformen, og eftersom at en af mine kolleger lige har fået sin første Mac idag, så var der jo en kærkommen lejlighed til at give nogle tips med på vejen. Desuden er det nu lidt over tre måneder siden, at jeg fik min MacBook Pro og den er blevet suppleret med en iMac til hjemmekontoret, så jeg har efterhånden vænnet mig til de nye omgivelser og føler derfor godt, at jeg kan bidrage med lidt råd og erfaringer.

Som skrevet, så vil der komme to indlæg om det såkaldte switch, og her i første indlæg vil det primært handle om det software, som jeg har fundet til Mac, som jeg ikke kan undvære. Andet indlæg vil være en overordnet beretning om mine glæder og sorger (jo, de findes skam!) ved at være Apple-bruger.

Steve Jobs & Bill Gates

Nå, vi må til det, og her kommer en – ufuldstændig -liste over software, som jeg har prøvet:

Browser: Safari og Firefox
På Windows var Firefox min absolut foretrukne browser, men på Mac bruger jeg den stort set kun til at teste og debugge i, hvilket den fortsat er den absolut bedste til, primært på grund af Firebug. Safari er dog en lidt bedre browser til almindeligt internet-brug, da den føles hurtigere og har et meget bedre bruger-interface efter min ydmyge mening. Når alt kommer til alt, så tror jeg ikke at jeg kan undvære nogen af dem og de udgør et formidabelt team.

Mail-klient: Thunderbird og Mail
Thunderbird er min foretrukne mail-klient, og er også den jeg kender bedst, da jeg har brugt den i mange år efterhånden, men man kan godt mærke at den ikke er skrevet med Mac i tankerne. Til gengæld føles Mail som en kvalitetsapplikation, men jeg forstår ganske simpelthen ikke nogle af de beslutninger, der er taget med hensyn til folder-håndteringen, som mildest talt er dybt forvirrende. Mail bruger jeg kun til min firma-mail, og al min private mail-korrespondance går via Thunderbird.

Udviklingsværktøj: Coda
Coda kalder sig selv for et one-window web-udviklingsværktøj, og det må man også sige at det er. Coda indeholder nemlig både en glimrende teksteditor, en speciel CSS-editor (som jeg overhovedet ikke har brugt endnu), Terminal og en lille stribe elektroniske bøger, så man altid har hjælpen ved hånden. Nu har jeg ikke prøvet andre udviklingsværktøjer på Mac, men jeg kan roligt sige, at Coda er fuldt på højde med de udviklingsværktøjer, jeg har brugt på Windows (UltraEdit, Aptana, HomeSite).

FTP-klient: Transmit
Transmit bliver udviklet af det samme firma, som har lavet Coda, og dermed er den rigtig god integration mellem de to stykker software. Hvis man f.eks. har en FTP-server gemt som favorit i Transmit, kan man nemt importere den til Coda, og dermed udvikle direkte på FTP-serveren. Før jeg prøvede Transmit havde jeg installeret en anden FTP-klient, nemlig Cyberduck, og det fungerede egentlig ok, men Transmit er langt overlegen, både i brugeroplevelse og funktionaliteter, så jeg anbefaler at man bruger de $30 det koster.

Instant Messaging-klient: Adium
Adium er en multi-protokols IM-klient, så man kan chatte via MSN, Jabber, ICQ og flere andre, og det er ganske simpelt et fremragende stykke software. Det har ganske sikkert nogle mangler ifht. f.eks. MSN, men programmet er simpelthen så lækkert og nemt at bruge, at de mangler det eventuelt har, lægger man slet ikke mærke til.

Mobil-software: BluePhoneElite
På Windows har jeg prøvet at bruge både Floats Mobile Agent og MyPhoneExplorer, og nu bruger jeg så BluePhoneElite, som giver mig mulighed for at skrive sms’er via computeren, tage backup af min telefon, synce med kontaktbogen og endda foretage opkald. Programmet er begrænset i forhold til de to ovennævnte, men til gengæld virker det rigtig gennemført og der er aldrig problemer med at skabe forbindelse til telefonen, som jeg ellers har oplevet med de to.

“Biblioteks”-software: Delicious Library 2
Jeg har aldrig haft et program som dette til Windows, og det er egentlig også mest et stykke sjov software, som ikke kan bruges til en hel masse fornuftigt. Delicious Library er nemlig udviklet til at lave lister over dine bøger, dvd’er, cd’er og gadgets, så man har noget at give forsikringsselskabet den dag man er uheldig og kommer hjem til en tom lejlighed. Det smarte – og sjove – ved programmet, er at det bruger computerens indbyggede webcam til at scanne stregkoderne på produkterne, og derefter slår den op i Amazons database og tilføjer produktet til ens “bibliotek”. Megasmart! Hvis man altså udelukkende har engelske/amerikanske produkter, for danske bøger, cd’er, dvd’er osv. kan den ikke finde, og dem må man altså tilføje manuelt, hvilket er ret kedeligt. Programmet kan generere listerne som alverdens formater og eksportere direkte til en FTP-server, så man også har den til rådighed, selvom computeren bliver stjålet.

Officepakke: Neo-Office
Neo-Office er OpenOffice til Mac, og indeholder dermed de gængse programmer: tekstbehandling, regneark osv. Indtil videre fungerer det ligeså godt som OpenOffice gjorde for mig på Windows, men nu er jeg ikke nogen power-user af Office-applikationer, så min anbefaling af produktet er ikke meget værd, hvis man sidder med Office åben otte timer om dagen.

Billedebrowser: Xee
MacOS kommer med Preview, men jeg blev hurtig træt af at man ikke kunne åbne et billede fra en mappe, og derefter bladre videre til det næste, uden at have valgt at åbne dem allesammen. Xee blev min løsning, og svarer vel i grunden til ACDSee eller FastStone ImageViewer – nemt, gratis og fungerer upåklageligt, så det er hurtigt blevet u-undværligt for mig.

Videoafspiller: VLC
Jeg brugte VLC til Windows, og det er jeg fortsat med på Mac under parolen: If it ain’t broken, don’t fix it! VLC fungerer altid og jeg har ikke oplevet nogen som helst problemer med det overhovedet.

Virtualiserings-software: Parallels
Muligheden for at køre Windows på en Mac, var en af de helt store årsager til at jeg besluttede mig for at gå den vej, for i mit job skal jeg teste på begge platforme, og vi kan vist allesammen være enige om at én computer på skrivebordet fylder mindre end to. Parallels gør, at jeg har Windows XP åbent i et vindue, som jeg så kalder frem, når der skal testes. Softwaren er så gennemført og nem at bruge, at det er en ren fornøjelse.

Diverse værktøjer: MP4 Converter, XJNB
MP4 Converter er så det program jeg bruger til at tage mine beskyttede musikfiler, som jeg har købt og betalt på iTunes, og konverterer dem til MP3, så jeg kan afspille dem på andet end min computer. Må jeg lige have lov til at sige, at DRM sutter den ondeste dinosaur-lanse nogensinde.

XJNB er en slags diskværktøj som er lavet, så man kan bruge Creatives Zen-medieafspillere sammen med Mac, og da jeg har en Zen Vision W, er det jo en nødvendighed – ellers kan man ikke overføre filer, og det gør medieafspilleren til en dyr papirvægt.

Systemværktøjer: Perian, Witch, BlueHarvest, Flip4Mac, Sizzling Keys
Udover de ovennævnte applikationer, så er der en masse små systemværktøjer som gør hverdagen lettere, og de kommer i kort punktform her:

  • Perian – gør det muligt at afspille stort set alle formater i Quicktime-afspilleren og dermed også i MacOS’ indbyggede mediecenter, FrontRow
  • Witch – gør at man kan alt+tab’e mellem alle åbne vinduer istedet for æble+tab som kun skifter mellem applikationer
  • BlueHarvest – MacOS efterlader små fodspor i form af DS_Store og ._-filer på alle de drev den tilgår, og når man (som jeg) f.eks. er på mange netværks-drev, så bliver det hurtigt rodet. BlueHarvest rydder automatisk op i de filer, så man selv slipper for det.
  • Flip4Mac – gør at man kan afspille Windows Media formater på Mac.
  • Sizzling Keys – fint lille program, der giver nogle tastaturgenveje til iTunes, men jeg bruger det udelukkende til at låse min maskine eller aktivere screensaveren.

Jeg håber at min liste kan være behjælpelig for folk derude, der lige har skiftet platform eller som leder efter nogle nye programmer til Mac. Til gengæld sætter jeg også pris på alle tips om god software, så smid gerne nogle kommentarer!

9 kommentarer til “Fra Windows til Mac, del 1 af 2”

Vil bare lige komme med et fif til dig ang. det at bladre mellem flere billeder på en nem og enkel måde.

Hvis du kører Leopard kan du bare markere alle de billeder du vil se og så trykke på mellemrumstasten for at aktivere quicklook, og voila 😉

Jeg kører Leopard, men quicklook giver mig ikke billederne i 100% størrelse, men tilpasser derimod størrelsen til quicklooks størrelse – ikke hensigtsmæssigt.

Tak for det – så ved jeg også hvad jeg skal bruge weekendenpå 🙂

Mac vil jeg for det første ikke kalde for en computer, det er et møbel og bør kun bruges af en kvinde og små pigebørn.

Nu er jeg den heldige ejer af en Lenovo T61p, som udover at være en glimrende computer også kan bruges til bla., at hamre søm i væggen med, skærebræt eller radiator.

Safari er noget gør i Afrika og Thunderbird er en bil!

Jeg kan kun sige en ting mere: sælg sælg sælg.

Jeg er selv lige skiftet fra Windows til Mac, og jeg må indrømme, at jeg har haft lidt omstillingsvanskeligheder. Men så er det jo godt, at der er nogen der gider bruge lidt tid på, at gøre livet nemmere for os andre 🙂 Tak for det!

Hej
Jeg har kreeret et lysbilledshow på min nye Imac (har aldrig arbejdet med Mac før). Det skrives at man kan afspille på en almindelig pc – men det lykkes ikke for mig, selvom jeg har installeret iTune.
Jeg vil være glad for et tip.
Mange hilsner
Ingeborg

hej 🙂 hvordan skifter man windows til mac? jeg har gjort det før. jeg kan bare ikke lige komme på, hvordan jeg gjorde det. det skal lige siges at jeg har en mac.

mange hilsner helene

Hej 🙂

Når man har en imac med windows styresystem indstalleret, hvordan skifter man så over til et apple styresystem ?

noget med at holde en knap nede eller hvordan? HJÆLP..

Lukket for kommentarer.